POCKY – SALDIE CEPUMU STIENĪŠI

Japāņu uzkoda Pocky ir salda šokolādes cepuma nūjiņa. Vieglie, kraukšķīgie cepumi ir sena japāņu uzkodu ikona, kas ir super parocīga tieši ceļojot. Japānā pat svin Pocky dienu, kas tiek atzīmēta 11. novembrī. Kāpēc tieši šajā dienā? Jo 11-11 izskatās pēc Pocky nūjām!

Pirmo reizi Pocky tika pārdots 1966. gadā, kad vienīgā Japānā pieejamā šokolāde bija milzīgi batoniņi, kas ievesti no ASV vai Eiropas. Ezaki Glico Company ražotais Pocky bija ģeniāli vienkāršs – plāna cepuma nūja, no augšas līdz galam pārklāta ar mīkstu šokolādi. Šīs novatoriskās uzkodas mērķa tirgus bija jaunas sievietes, kuras meklēja vieglu un ērtu uzkodu. Kā vēlāk izrādījās, ar šokolādi lipīgie pirksti neļāva Pocky ēdājiem tos brīvi baudīt, tāpēc viens nūjiņas gals ir bez glazūras.

Lai gan uzkodu sākotnējais nosaukums bija Chocotek, pēc dažiem gadiem to pārdēvēja par Pocky. “Pokkīn” ir onomatopoētisks vārds un apzīmē plaisāšanas skaņu, kad cepuma nūja tiek pārlauzta uz pusēm. Lai gan lielākajai daļai patērētāju nav nekā pret vārdu Pocky, Eiropas valstis šo uzkodu pazīst kā Mikado. Turklāt, vēl pavisam nesen, šos cepumus sauca Rocky of Malaysia, jo Malaizijā vārdam “pocky” ir piedauzīga nozīme.

Pocky cepumi jau no paša sākuma kļuva ļoti populāri, līdz 1968. gadam radot peļņu aptuveni 30 miljardu jenu apmērā. Sākotnēji nūjiņas bija pārklātas tikai ar šokolādi; vēlāk garšu palete tika paplašināta. Dažās valstīs var atrast sezonālas un ierobežotos daudzumos radītas garšu vairācijas – kivi, mango, zilais saldais kartupelis vai Yubari melone.